Αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες.

Περίπου στις 5:30 το βράδυ στις 10 Δεκεμβρίου 1914, ξέσπασε μια τεράστια έκρηξη στο West Orange στο New Jersey. Δέκα κτίρια του εργοστασίου, του θρυλικού εφευρέτη Thomas Edison, είχαν κατακλυστεί από φλόγες. Δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα κατέφθασαν στην σκηνή.

Σύμφωνα με το άρθρο του Reader’s Digest του 1961 από τον γιο του Edison Charles, ο Edison περπάτησε ήρεμα σε αυτόν καθώς παρακολούθησε την πυρκαγιά να καταστρέφει το έργο του πατέρα του.

Με ήρεμη φωνή, ο Edison είπε στον γιο του που ήταν 24 ετών: “Πήγαινε φέρε τη μητέρα σου και όλους τους φίλους της γιατί ποτέ δεν θα έχουν την ευκαιρία να δουν ξανά μια τέτοια φωτιά”.

Όταν ο Charles αντέδρασε, ο Edison είπε στωικά: “Είναι εντάξει. Μόλις ξεφορτωθήκαμε ένα σωρό σκουπίδια”.

Αργότερα, στη σκηνή της φωτιάς, ο Edison δήλωσε με ψυχραιμία στην εφημερίδα The New York Times: «Αν και είμαι πάνω από 67 χρονών, θα ξεκινήσω αύριο ξανά από την αρχή».

Αφού εξέτασε λεπτομερώς τη ζημιά, ο Edison διαπίστωσε ότι έχασε 919.788 δολάρια (περίπου 23 εκατομμύρια δολάρια σε σημερινή αξία). Η ασφάλιση του εργοστασίου του κάλυπτε μόνο το ένα τρίτο της συνολικής ζημίας.

Μετά από μόλις τρεις εβδομάδες, με ένα δάνειο από τον φίλο του Henry Ford, ο Edison έκανε το εργοστασίου του να λειτουργήσει και πάλι. Οι υπάλληλοί του εργάζονταν σε διπλές βάρδιες και εργάστηκαν περισσότερο παρά ποτέ. Ο Edison και η ομάδα του κέρδισαν σχεδόν 10 εκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος.

Ένα από τα “δυσκολότερα” θέματα της ζωής, είναι οι ίδιες οι “δυσκολίες”.

Δυσκολίες με τη δουλειά, δυσκολίες με τις ανθρώπινες σχέσεις, πόνος, αρρώστιες, θάνατος αγαπημένων προσώπων κάνουν την ζωή να κυλά πιο οδυνηρά.

Οι δυσκολίες όμως, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και κανείς, ποτέ και πουθενά δεν έζησε ολόκληρη ζωή χωρίς δυσκολίες. Είναι στη φύση του ανθρώπου βέβαια να μην αγαπάει τις δυσκολίες. Κανείς δεν θέλει να του συμβεί κάτι το οποίο να είναι δύσκολο και επώδυνο. Πιστεύουμε πως οι δικές μας προσωπικές δυσκολίες είναι οι μεγαλύτερες και ξεχνάμε να κοιτάξουμε γύρω μας. Δεν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα σαν φυσικά εμπόδια στον δρόμο μας, αλλά σαν αδιέξοδα. Δεν δίνουμε σημασία στο ίδιο το πρόβλημα, αλλά ψάχνουμε τις αιτίες.

“Γιατί σε μένα;“,  “Γιατί τώρα;”, “Δεν υπάρχει Θεός”, “Είναι άδικο”, “Αυτός φταίει”  είναι μερικά πράγματα που μας έρχονται πρώτα στο μυαλό. Είναι λες και υπήρχε κάποια συμφωνία με το πεπρωμένο μας να μην μας συμβούν τέτοια πράγματα εμάς. Σαν να έπρεπε εμείς να ζούμε την τέλεια ζωή και να βλέπουμε τους άλλους γύρω μας να πονάνε. Πόσο παράλογο είναι αυτό άραγε;

 “Ποτέ δεν θα μάθεις από ποια χειρότερη τύχη σε γλύτωσε η κακή σου τύχη”

Corman McCarthy.

Όλοι οι πετυχημένοι επιχειρηματίες, οι σταρ και οι μεγάλοι καλλιτέχνες είχαν μια ζωή που ξεκίνησε με μεγάλες δυσκολίες και παρότι η εικόνα τους στη συνέχεια με την επιτυχία τους καθρέφτιζε παραέξω μια ιδανική ζωή, στις περισσότερες περιπτώσεις οι δυσκολίες τους ακολούθησαν ακόμη και στις καλύτερες εποχές τους.

  • O Αινστάιν μίλησε όταν έγινε τεσσάρων.
  • Ο Van Gogh πούλησε μόνο έναν πίνακα του κατά την διάρξεια της ζωής του.
  • Η πρώτη εταιρία του Μπιλ Γκέιτς, Traf-O-Data απέτυχε παταγωδώς.
  • Το πρώτο μυθηστόρημα του Stephen King απορρίφθηκε 30 φορές.
  • Ο Jack Nicholson πήρε τον πρώτο του σοβαρό ρόλο όταν έγινε 37.

Και υπάρχουν χιλιάδες άλλα παραδείγματα για ανθρώπους που μέσα από τις δυσκολίες τους έγιναν αυτό που είναι. Σχεδόν κανένας πετυχημένος δεν έζησε χωρίς δυσκολίες. Οι ίδιοι οι Άγιοι, ήταν αυτοί που πέρασαν τις μεγαλύτερες δυσκολίες κατά την διάρκεια της ζωής τους.

Όταν όλα φαίνεται πως είναι εναντίον σου, να θυμάσαι πως τα αεροπλάνα απογειώνονται κόντρα στον άνεμο και όχι με την ίδια φορά”

Henry Ford

Το πιο σοφό που μπορείς να κάνεις είναι να αποδεχτείς τη φύση σου και να δώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου αν δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Φαντάσου μια λιμνούλα μέσα στο δάσος που μόλις πέρασε μια βάρκα και ανακάτεψε τα νερά. Σκύβεις να πιεις νερό και βλέπεις το νερό που είναι λασπωμένο. Η λιμνούλα θέλει το χρόνο της για να καθαρίσει από τη λάσπη. Έτσι ακριβώς είναι και ο εσωτερικός σου εαυτός όταν σου τύχουν προβλήματα. Σύντομα τα νερά και πάλι θα είναι πεντακάθαρα και το νερό της λίμνης κρυστάλλινο. Μην χάνεις αυτόν τον χρόνο αναμονής με άχρηστες αντιδράσεις. Αξιοποίησε τον μέχρι να καθαρίσει η λίμνη.

Υπάρχουν επτά στάδια σε κάθε θλίψη. Σοκ, άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, δυσαρέσκεια-αθυμία, δοκιμή- πάλη, αποδοχή. Αποφάσισε δραστικά σε πιο στάδιο θα σταματήσεις να χάνεις χρόνο.

Υπάρχουν τρεις τρόποι να αντιδράσεις σε ένα πρόβλημα. Η άρνηση, η αντιμετώπιση, και η παράκαμψη. Αποφάσισε ποιος τρόπος σου ταιριάζει περισσότερο για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

“Ο άνθρωπος χρειάζεται δυσκολίες. Είναι απαραίτητες για την υγεία του”

Carl Jung.

Το δεύτερο που πρέπει να κάνεις, είναι να αλλάξεις την οπτική γωνία που βλέπεις τις δυσκολίες. Να αναρωτηθείς “πως θα τις αξιοποιήσω προς όφελος μου. Πως θα γίνω καλύτερος και τι θα μου προσφέρουν οι δυσκολίες αυτές. Ποια σημαντικά μαθήματα ζωής θέλουν να με διδάξουν;”.
Όσο μεγαλύτερη η δυσκολία τόσο μεγαλύτερο το μάθημα που θα πάρεις. Σχεδόν πάντα ο άνθρωπος βγαίνει καλύτερος, δυνατότερος και σοφότερος μετά από κάθε δυσκολία. Αν κατανοήσεις αυτήν την αρχή της ζωής, τότε από μόνος σου, σε κάθε πρόκληση, θα ψάχνεις για το μάθημα που θέλει να σου δώσει και δεν θα περιμένεις να το μάθεις με τον εφιαλτικό τρόπο.

Σχεδίασε έναν χάρτη με ερωτήσεις για τον εαυτό σου και άρχισε να τις απαντάς μία μία. Φτιάξε ένα πλάνο με ένα στόχο κάθε φορά. Πάντα να θυμάσαι πως “Η ζωή είναι μαραθώνιος σε ανώμαλο δρόμο και όχι κατοστάρι στην ευθεία(sprint)”. Ο Οδυσσέας πέρασε πολλές περιπέτειες για να φτάσει στην Ιθάκη, κι ακόμη και εκεί οι δυσκολίες τον περιμέναν μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

Δεν έχεις την δύναμη να ελέγχεις όλες τις κακοτοπιές της ζωής, αλλά μπορείς να επιλέξεις τον τρόπο που θα τις αντιληφθείς και πως θα αντιδράσεις απέναντι τους.

 

Γιάννης Μπακιρτζίδης

 

 

Προτεινόμενο τραγούδι: Sting – Shape of my heart

1
0

Αφήστε μια απάντηση