Από το μήλο των πρωτόπλαστων,
στο μήλο της Έριδος.
Η Έριδα, θεά της ζήλιας και της διχόνοιας, ήταν αδερφή του Άρη και κόρη της Νύχτας. Συμβολικά δηλαδή ήταν μια σκοτεινή θεότητα που αρέσκονταν να σπέρνει πολέμους και “έριδες”. Είναι προφανείς η ομοιότητα του χαρακτήρα της, με το “Ερπετό” που εξαπάτησε τους Πρωτόπλαστους.
Όταν ανακάλυψε πως δεν ήταν καλεσμένη στον γάμο του Πυλαία, έριξε ένα μήλο που έγραφε “τη καλλίστη” (για την ομορφότερη) ανάμεσα στην Αθηνά, την Ήρα και την Αφροδίτη. Οι τρεις θεές ξεκίνησαν έναν καυγά μεταξύ τους και στη συνέχεια ζήτησαν από τον Πάρη, τον πρίγκηπα της Τροίας να αποφασίσει ποια θα πάρει το μήλο. Η Αθηνά υποσχέθηκε σοφία, η Ήρα του υποσχέθηκε να γίνει βασιλιάς και η Αφροδίτη πως θα κανονίσει να γίνει γυναίκα του η Ωραία Ελένη.
Ο Πάρης έδωσε τελικά το μήλο στην Αφροδίτη και η Έριδα πέτυχε τον σκοπό της. Ως αποτέλεσμα της φιλονικίας, ξεκίνησε ο Τρωικός πόλεμος.
Σήμερα, το αποτελεσματικό “μήλο” της κάθε “έριδας” βρίσκεται παντού γύρω μας και δεν είναι άλλο από το “χρήμα”.
Είναι ο κυριότερος λόγος για κάθε πτώση μας.
Έχει γίνει το μέτρο “σεβασμού”και αιτία “θαυμασμού” για το κοινωνικό μας περιβάλλον. Έτσι μας έχει διαφημιστεί. Έχει ξεπεράσει εδώ και πολλές δεκαετίες τον ρόλο του ως χρηστικό “εργαλείο” που έχει σκοπό την εύκολη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών και για τους περισσότερους ανθρώπους έχει γίνει “αυτοσκοπός”.
Σήμερα, στη σύγχρονη Βαβυλώνα που ζούμε, το “χρήμα” μπορεί να κάνει τα πάντα. Και όταν λέω τα πάντα, εννοώ τα πάντα. Αγοράζει συνειδήσεις, καταστρέφει οικογένειες, φουσκώνει εγωισμούς, αγοράζει ακόμη και χώρες ολόκληρες.
Αναμφισβήτητα, ο κατέχων το χρήμα μπορεί και κινεί όποια νήματα επιθυμεί.
Σύμφωνα με το CNBC, το 2014, το 1% των ανθρώπων που ζούνε πάνω στον πλανήτη, κατείχε μεγαλύτερο ποσοστό από το 50% όλων των χρημάτων.
Αυτό το ποσοστό από τότε συνέχισε να ανεβαίνει και ιδιαίτερα στην περίοδο της “πανδημίας 2020-2022” ανέβηκε τρομερά. Συνήθως όταν ο πλούτος συσσωρεύεται σε λίγους, είναι επειδή οι “λίγοι” είναι που κινούν τα νήματα και δημιουργούν κρίσεις.
Από την άλλη ο δανεισμός όλων των κρατών έχει φτάσει τα 400 τρισεκατομμύρια, ενώ το αντίκρυσμα σε χρυσό όλου του πλανήτη μας δεν είναι πάνω από 14 τρισεκατομμύρια.
Όλο το οικονομικό γίγνεσθαι είναι μια τεράστια φούσκα που μεγαλώνει συνεχώς, φουσκώνοντας τα πορτοφόλια των “ολίγων” ολιγαρχών του πλανήτη και προσθέτοντας τους δύναμη για έλεγχο.
Αυτοί οι λίγοι λοιπόν, που διοικούν τον πλανήτη μας με το χρήμα τους, είναι καλοί ή κακοί άνθρωποι;